AJANKOHTAISTA

KIERRÄTYSKESKUS

-->KAUPPAPAIKKA

MATKAHUOLTO

HALLITUS

JÄSENET

HISTORIAA

GALLERIAT

YHTEYSTIEDOT

Mäntyharjun Työttömät ry
Kauppatie 1-3
52700 MÄNTYHARJU
Puh: 044 056 6361

© 25.08.2018

YHDISTYKSEN HISTORIAA

1993

18.11.1993 yhdistys perustettiin työväentalolla. Yhdistys hyväksyttiin yhdistysrekisteriin 28.12.1993 sekä Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestö TVY ry:n jäseneksi 25.1.1994. Ennen yhdistyksen perustamista toiminta oli kerhomuotoista Tuttavantuvalla. Siellä tehdyt askartelut ja kerholaisten valmistamat leivonnaiset myytiin torilla joulun alla.

Myöhemmin toimitilaksi saatiin toimisto Populuksesta, kansalaisopiston tiloista. Saimme lahjoituksena kalusteita terveyskeskuksesta. ATK-laitteiston saimme lainaksi sosiaalitoimistosta. Oman tulostimen hankimme RAY:n ja puhelimen SAK:n avustuksella.

1994

1.7.-31.12.1994 saimme ensimmäisen palkatun ohjaajan, kun Anneli Nisula ryhtyi hoitamaan työttömien asioita Mäntyharjun kunnan palkkaamana. Tehtäviin kuului koulutuksen, toiminnan ja ruokailun suunnittelu sekä toteuttaminen.

17.5.1994 seurakunnan kesäkodilla vierailivat Mikkelin alueen työttömien yhdistyksien edustajia Kangasniemeltä, Pieksämäeltä, Mikkelistä ja Heinolasta. Aluepalaverissa valittiin Työttömien Valtakunnallisen Yhteistoimintajärjestö TVY:n hallituksen Mikkelin varajäseneksi Anneli Nisula. Varajäsen oli hoitanut varsinaisen jäsenen tehtävää Mikkelin läänin edustajana TVY:n hallituksen kokouksissa Valkeakoskella, Iisalmessa, Järvenpäässä ja Helsingissä.

4.11.1993 yhdistys osallistui Helsingissä järjestettyyn valtakunnalliseen "Murrostorstai" -tapahtumaan.

24.-26.10.1994 osallistuttiin Järvenpäässä järjestetyille työttömien ihmisoikeuspäiville.

13.1.1994 työttömien ruokailu aloitettiin seurakuntatalolla vapaaehtoisvoimin kahtena päivänä viikossa, tiistaisin ja torstaisin.

Opintokerhona aloitettiin ruokakurssi, joka kokoontui lukion opetuskeittiössä kerran viikossa. Kansalaisopisto järjesti työttömille päiväkurssit sekä tekstiili-, kudonta-, metalli- ja puutöissä. Jäseniä yhdistyksessä oli vuoden 1994 lopussa 84.

1995

1.8.1995 yhdistys vuokrasi Mäntyharjun kunnalta työpajahallin pienteollisuustalosta Kurssitieltä. Hallille saatiin käyttöön kunnalta kahdet kangaspuut, höyläpenkki sekä pöytiä ja tuoleja. Työministeriön omatoimisuusavustuksella hankittiin työkaluja ja laitteita. RAY:n avustuksella toimistoon hankittiin kopiokone.

30.5.1995 oli läänin työttömien tapaaminen Ravintola Punahilkassa, jossa vieraili luennoitsija Keijo Näsi eläketurvakeskuksesta. TVY:n puheenjohtaja Mårten Grönholm ja sihteeri Sirkka Rajala Helsingistä olivat myös paikalla. Osallistujia oli työttömiä Mikkelistä, Heinolasta, Juvalta, Pieksämäeltä, Kangasniemeltä ja Mäntyharjusta.

Vuoden 1995 virkistys- ym. matkoja tehtiin mm.; 20.1. Mikkelin Teatteriin katsomaan komediaa "Täydelliset häät". Lahteen tehtiin ostosretki 3.5. Oltiin "Pilkiten kuntoa" -tapahtumassa osajärjestäjänä. 2.8. oltiin kahdella linja-autolla Helsingissä tutustumassa Arabian tehtaaseen, Suomenlinnaan ja Linnanmäkeen. Mukana oli työttömiä Kangasniemeltä, Mikkelistä ja Mäntyharjusta. 6.6. käytiin katsomassa "Joutsenlampi" -balettia Helsingin Oopperatalossa. Ooppera lajoitti liput työttömille.

9.10. Mäntyharjun kunnan ja seurakunnan järjestämä teemapäivä työttömille toteutui seurakuntakeskusessa. Työministeri Liisa Jaakonsaari kunnioitti tilaisuutta läsnäolollaan.

Itsenäisyyspäivänä olimme Helsingissä Esplanadin pistossa rauhanomaisessa mielenosoituksessa sytyttämässä kynttilöitä.

Kurssitusta ja koulutusta vuonna 1995; ompelu- ja kudontakurssi Populuksessa, englannin alkeet seurakuntatalolla, ATK:n alkeet lukiolla ja 2.10.rentoutuminen.

1996

28.9.1996 Anneli Nisula oli ehdokkaana TVY:n puheenjohtajaksi. Osallistuimme Työväen kirkkopyhään ja tarjosimme kahvia.

12.-14.2. Tuula Vaskelainen osallistui SAK:n järjestämälle työttömien tukihenkilökurssille.

Aloitimme perinteen hernerokan keittämisen laskiaisen aikaan. Isänpäivänä tarjosimme puurojuhlan.

EU:n ruoka-avun jakaminen aloitettiin ja sitä on jatkettu säännöllisesti joka vuosi. Vuoden 2001 alusta jako tapahtuu kaksi kertaa vuodessa.

Saimme työllisyysvaroilla palkattua käsityöohjaajan.

1997

TVY lahjoitti yhdistyksellemme faksin.

24.9. otimme osaa Eurooppa-marssiin keittämällä kasviskeiton.

1998

16.4. aloitettiin "Perhe ja työttömys" -projekti.

Työpajan aktiviteetti oli vuonna 1998 noin 10-20 työtöntä.

1999

Pitäjänuutiset lahjoitti palstatilaa ja Pirtakka puutavaraa yhdistyksemme käyttöön.

16.2. osallistuttiin Yhteisvastuukeräykseen hernerokan keitolla.

5.12. oltiin kirkossa avustamassa epistolan luvussa ja kolehdin kannossa.

2000

Puheenjohtajaksi valittiin Tuula Vaskelainen.

31.1. muutimme Pienyritystalosta Kaislarantaan. Nykyisiin Pyhävedenrannan toimitiloihin muutimme 30.9.

13.3. osallistuimme "Voimaa Valamossa" -virkistyspäivään.

15.11. tehtiin retki Eduskuntaan tapaamaan alueemme kansanedustajia.

25.8. tehtiin seurakunnan ja Mäntyharjun kunnan järjestämä retki Puukkovuorelle

5.3. Kurkinimen laskiaistapahtumassa oli myynnissä rokkaa ja makkaraa. Tuotto lahjoitettiin Mannerheimin lastensuojeluliitolle.

18.5. oli Kuntamarkkinat, joihin teimme täytekakkuja 400:sta kananmunasta. Tarvikkeet maksoi kunta.

28.1. jaettiin jokavuotisen EU -ruoka-avun lisäksi Mikkelin Adventtiseurakunnan antamat 40 EU -ruokakassia.

Yhdistykselle tehtiin oma esite ja www-sivut julkaistiin ensimmäistä kertaa.

2001

15.1. olivat toimitilojemme virallisest avajaiset. Päivän aikana kävivät mm. kansanedustajat Jari Leppä ja Arto Seppälä, kunnanhalllitus kunnanjohtaja Sakari Nuutisen johdolla, Pitäjänuutisten sekä Lansi-Savon toimittajat.

11.6. vt.työvoimatoimiston johtaja Patama kävi tutustumassa Puuhapajaan.

Työlistymisen palvelukeskus Reitin ohjausryhmässä sekä Mäntyharjun omassa projektiryhmässä oli yhdistyksen edustajana Tuula Vaskelainen.

12.6. teimme retken Keskisen kyläkauppaan Tuuriin .

9.8. yhdistyksen ja seurakunnan yhteinen virkistymispäivän retki suuntautui Jaalan/Valkealan suuntaan.

16.12. kävimme kahvittamassa Sammalisten kodalla porukkaa, joka oli tullut julistamaan metsän eläimille Joulurauhaa.

2002

17.5. Jouko Inkinen ja Tuula Vaskelainen miettivät eri yhteistyötahojen kanssa mahdollisuuksia aloittaa toimintaa myös Pertunmaan puolella. Pertunmaan toimipisteen käynnistykseen tuli toive Reitti -projektin kautta. Kunnostimme Pertunmaan Kansantalon tiloja useasti. Avajaisissa taloon kävi tutustumassa noin 300 henkilöä. Toiminta käynnistyi verkkaisesti.

13.3. oli Puuhapajalla avoimet ovet ja toiminnanohjaajien esittely, sillä pitkällisten neuvotteluiden jälkeen saimme palkattua toiminnanohjaajan. TE-keskuksen Salmela oli näkemäänsä tyytyväinen. Paikalla oli myös työvoimatoimiston vt. johtaja Patama sekä Työllistymisen palvelukeskus Reitistä Poikolainen.

Vuonna 2002 teimme retkiä ja matkoja mm.; kylpyläreissun Imatralle, teatterimatkan Mikkeliin katsomaan "Liian paksu perhoseksi" -näytelmää, vietimme ulkoilupäivää Partiomajalla ja syksyllä tehtiin seurakunnan ja yhdistyksen yhteinen marjamatka. 14.12. olimme Sammalisten kodalla julistamassa metsän eläimille Joulurauhaa.

Yhdistyksemme sai TVY:ltä kunniamaininnan aktiivisesta ja monipuolisesta toiminnasta työttömien hyväksi. TVY myönsi Tuula Vaskelaiselle vapaaehtoistyöntekijän kunniamaininnan aktiivisesta vapaaehtoistyöstä työttömien hyväksi.